divendres, 13 de novembre del 2009

DINAMITZACIÓ DE LA BIBLIOTECA

Fins ara la biblioteca de l’Estel ha estat utilitzada sobretot pels mestres, i l’espai de biblioteca es fa servir, sobretot, per fer-hi claustres, reunions, preparar feina...El grup de biblioteca pensem que aquesta ha d’estar oberta a tota la comunitat educativa. Per això volem desenvolupar activitats diverses, per afavorir la lectura, el plaer de llegir i l’ús de la biblioteca. Com ho farem?- Bibliocarnet de l’Estel: per a pares, alumnes i mestres. El bibliocarnet de l’Estel permetrà emportar-se en préstec material de la biblioteca.- Bibliotertúlia: dirigida a pares i mestres. Dues vegades al llarg del curs es farà una tertúlia sobre un llibre prèviament acordat i llegit.- Bibliocompany: dirigit als alumnes. En hores concretes es faran parelles lectores.- Bibliopati/aula: dirigit als alumnes. A les hores de pati o en hores concretes d’aula, un cistell mòbil amb llibres, revistes....estarà a la disposició de qui vulgui llegir al pati/aula.
Per més informació, dirigiu-vos a l’ Aina Gomila , l’Anna Peralta i la Dolors Ramón.
“ Llegir és posar les neurones a fer aeròbic”. (Sealtiel Alatriste)

PARTICIPACIÓ A LA VI SETMANA DEL CINEMA ESPIRITUAL

El dijous dia 19 de novembre, els alumnes de l’etapa de transició participarem per segon any a la setmana del cinema espiritual que se celebra als Multicines Sucre i que està organitzada pel secretariat Interdiocesà de Pastoral de Joventut de Catalunya i les Balears. Es tracta de la visualització d’una pel·lícula que es pot escollir entre les diverses opcions que es presenten, amb la intenció de treballar-ne el rerefons pel que fa als valors que se’n deriven. Nosaltres hem escollit “ Slumdog millionaire”, una pel·lícula ambientada als carrers de Bombai, que narrada amb una gran agilitat, plena de color i ritme, ens recorda el cine de Bollywood. Els mateixos organitzadors ens han facilitat el dossier de treball que fa referència a la pel·lícula, i que han preparat per poder fer una anàlisi del contingut de la mateixa. Aquestes sessions es porten a terme en diverses ciutats a part de Vic, i ofereixen aquesta possibilitat de participar-hi a un preu més reduït de l’habitual per una entrada al cinema. Esperem que ens anirà molt bé !!!

VISITA A NUTREXPA


El passat dia 6 de novembre, un grup d’alumnes de l’etapa de transició vam visitar la fàbrica del grup alimentari NUTREXPA, a Parets del Vallès.Vam marxar a les 9 del matí i vam tornar a l’hora de dinar.La visita ens va agradar molt. Després de l’explicació que ens van fer sobre els orígens de l’empresa i del seu creixement , ens van ensenyar el procés d’elaboració del seu producte estrella, el Cola –Cao.És un procés molt automatitzat, doncs pròpiament en l’elaboració del Cola-cao ( que conté cacau, sucre i farina ), hi intervenen tan sols dues persones que controlen els ordinadors, i això que la producció és de 240.000 quilos diaris. També vam veure la secció d’ envasat i els magatzems, tant de la matèria prima com del producte ja acabat i a punt per repartir. Al final de la visita ens van donar esmorzar (galetes, phoskitos i un got de cola-cao), i ens van obsequiar amb una bossa amb alguns dels seus productes, que ens vam endur ben contents cap a casa.

EXCURSIÓ A L'IMAX DE BARCELONA


Els alumnes de Primària II i Secundària varen fer l’excursió del primer trimestre a l’Imax de Barcelona el divendres dia 6 novembre . La pel·lícula “Wild Ocean 3D”, pel·lícula en 3 dimensions que s’ha de veure amb unes ulleres especials, els va agradar molt. Va ser molt interessant i emocionant . Els efectes eren tan reals que semblava que erem dins de l’oceà. El dinar i el passeig pel Maremagnum va acabar d’arrodonir la sortida.

LA CASTANYADA

El divendres 30 d’octubre a la tarda, els alumnes de l’Estel vàrem celebrar la festa de la Castanyada. Durant el dia vam elaborar les paperines amb fulls de diaris i vam decorar el racó de La Castanyera. Al tornar del pati els d’Infantil i Primària vàrem gaudir d’un audiovisual sobre la tardor. Els més grans, Secundària i Etapa de Transició, vàrem elaborar una llibreta amb els colors de la tardor. Després tots junts vàrem celebrar la castanyada;els “castanyers”, un alumne de cada cicle, varen repartir les castanyes i el berenar, i vàrem acabar la festa ballant tots plegats al pati.
Veure galeria d'imatges

dimecres, 28 d’octubre del 2009

JORNADA LÚDICA AMB LES FAMÍLIES

El diumenge dia 25 d’octubre d’enguany es va celebrar la jornada lúdica a l’escola. L’objectiu d’aquesta matinal era conèixer-nos tots una mica més (pares, germans, mestres...) i passar una bona estona. Primer de tot vam fer un bon esmorzar amb xocolatada i coca al menjador de l’escola. Seguidament es va explicar el joc que portaríem a terme: una gimcana per la ciutat de Vic. Aprofitant que molts alumnes de l’escola estan treballant sobre la història i el passat de Vic, vam creure adient fer aquesta activitat.
Es van fer grups heterogenis que havien de passar per 7 proves diferents situades en llocs emblemàtics de Vic; la valoració dels pares va ser molt positiva, doncs el ser grups reduïts varen poder fer tertúlia i conèixer-se entre ells.

NATACIÓ





Els alumnes de primaria II i secundària han iniciat el curset de natació, una activitat que agrada molt a tots els nens i nenes.
Aquest curset dura tot el primer trimestre, concretament 10 sessions que es realitzen els dilluns al matí.

CONGRÉS INTERNACIONAL D'INCLUSIÓ DE SALAMANCA

Els dies 21, 22 i 23 d’octubre a Salamanca es va celebrar el Congrés Internacional "Volviendo a Salamanca: Afrontando el reto: Derechos, Retórica y situación actual" …. I l’Estel com sempre hi ha volgut ser present amb la participació de 4 mestres.

Aquest congrés va ser molt interessant i les idees principals que van sorgir van ser:

La Declaració de Salamanca(1994) és el punt de referència internacionalment més conegut i citat per defensar una educació amb igualtat d’oportunitats per a tots, i que els governs, les organitzacions, les famílies i els professionals lluitin contra la segregació i la discriminació a que es veuen sotmesos molts nens amb discapacitat.
Després de 15 anys, també a Salamanca, es fa aquesta conferència internacional, amb Gordon Porter i Ingrid Körner, d’Inclusió internacional com a presidents del Comité científic. Els temes a tractar han estat els següents:
- L’educació inclusiva avui.
- Millores i progressos des de l’any 1994.
- Polítiques, pràctiques i reformes que han contribuït al progrés de l’educació inclusiva.
- Els reptes que ens queden per afrontar; i sobretot
- Les accions necessàries per avançar en la propera dècada.
Entre els participants i ponents hi ha hagut la presència de persones amb discapacitat que han fet valuoses aportacions a la conferència, essent un testimoni de la necessitat de la inclusió i del partiment sofert en l’exclusió.
De Catalunya, a nivell polític han assistit a la conferència la Isabel Darder i la Pepita Corominas, juntament amb alguns inspectors de zona, i alguns representants d’APPS. Hem tingut la sensació que hi havia una bona representació de professionals de Catalunya, sobretot del camp de l’educació especial .
Hi han participat unes 400 persones de prop de 40 països diferents.
La conferència fou inaugurada pel Sr. ministre d’educació Angel Gabilondo, que ens va sorprendre gratament amb unes aportacions que ens informen que des del Ministeri d’educació es va per una educació inclusiva. Apuntem algunes reflexions:
- La inclusió no és un estat d’ànim, és una convicció.
- Va parlar de la Declaració de Salamanca i de la nova concepció de la discapacitat des dels drets humans.
- Cal insistir en el valor de les persones i en el seu dret a contribuir.
- El millor llegat que podem deixar a les noves generacions és l’educació.
- Qualitat sense equitat és discriminació.
- Inclusió no és assimilació, és incorporació a l’etapa escolar.

La nostra agradable sorpresa ha estat que molts països han avançat en aquest camí de la inclusió i han presentat estudis, treballs, experiències, amb un alt grau de rigurositat. Lamentablement les aportacions de les diferents comunitats i territori MEC han estat força minces.

EL CONSISTORI INFANTIL DE VIC




Aquest any tenim un alumne de Primària II de l’escola Estel com a conseller en el Consistori infantil de Vic: en Francisco Priego, Paco pels amics.
El consistori infantil està format per alumnes de 6è de Primària de totes les escoles de Vic. L’Estel participa en el consistori des del curs 2007-08, quan vam venir a Vic.
L’alcalde, encarrega cada any una feina al nou consistori i durant tot el curs els consellers el porten a terme juntament amb els seus companys d’escola. Les reunions són els dilluns de 2/4 de 6h a les 7h, un cop al mes.
L’acte formal de constitució del Consistori d’aquest curs va tenir lloc el passat divendres dia 23 d’octubre amb la presencia del pedagog italià Francesco Tonucci. Podeu trobar la informació a la plana web de l’ajuntament de vic: http://www.vic.cat/

LA CASTANYADA

L’escola té previst aquest proper divendres dia 30 d’octubre celebrar la castanyada amb tots els alumnes de l’escola. Això si, si la vaga fa que hi hagi poca assistència a l’escola, la festa es farà el dilluns següent.

En la propera actulització del bloc trobareu informació sobre la seva realització